Botoksla ilgili 9 yanılgı
Kırışıklıkların giderilmesi için en çok tercih edilen uygulamalardan biri olan botoks, diş sıkma, migren ve aşırı terleme gibi birçok farklı hastalığın tedavisinde de tercih edilmektedir. Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hazal Sönmezler Selek, botoks hakkında bilinen 9 gerçeği paylaştı.
Efsane: Botoks bir yılan zehridir.
DOĞRU:Botulinum toksini, clostridium botulinum bakterisinden elde edilen proteinli bir ilaçtır.
Yanlış: Botoks yaptırırsam yüzüm şişer.
DOĞRU: Botox, nöromüsküler kavşakta etki ederek kasların çalışmasını kalıcı olarak bloke eden bir toksindir. Kas içi olarak uygulanır. Hyaluronik asit içeren dolgular gibi hacim verici etkisi yoktur.
Efsane: Botox’u bir kez yaptırırsam, her zaman yapmak zorundayım. Yapmazsam daha kötü olacağım.
DOĞRU: Botox, kasları kesintili olarak bloke ederek etkili olduğu sürece mimiklerin oluşturduğu çizgilerin yok olmasını/açılmasını sağlar. 4-6 ay sonra etkisi tamamen ortadan kalkar. Etki kaybolduğunda ise sadece 4-6 ay mimik çizgilerinin oluşması engellendiği için benzer veya daha uygun bir görünüm ortaya çıkıyor ve çizgi daha hafiflemiş olabilir. Daha kötü olamaz. Sürekli tekrarlamak gerekli değildir ancak tekrar edilirse kırışıklıkların açılması ve oluşmaması sağlanır.
Yanlış: Botoks yaptırırsam hep donuk bir ifadeyle ortalıkta dolaşırım.
DOĞRU:Geçmişte çok daha sönük ifadeler oluşturan uygulamalar sonucu oluşan bu algının aksine hekimin değerlendirmesi, görüşü ve hastanın isteği ile birlikte çok daha doğal manzaralar elde edilmektedir.
Yanlış: Çizgilerim oluştuğunda botoks yaptırmam gerekiyor.
DOĞRU: Botoks kasların çalışmasını engelleyerek mimik çizgilerini ortadan kaldırır. Bu nedenle ideal olan mimik yapılmasa da mimiklerin oluşturduğu çizgilerin çizgiler belirgin hale gelmeden önce yapılmasıdır.
Efsane: Botoks yaptırmak için çok gençsiniz.
DOĞRU: 18 yaşını doldurmuş ve ihtiyacı olan herkese botoks yapılabilir. Burada kişinin ihtiyacına göre işleme uygunluğu ve gerekliliği belirlenir. Bu nedenle çok mimik yapan kişilerde uygulama yaşı düşmektedir.
Efsane: Botoks sadece kırışıklıklar için uygulanır.
DOĞRU: Diş sıkma tedavisinde masseter kasına, aşırı terleme şikayetinde yüz, saçlı deri, koltuk altı, el ve ayaklara da botoks uygulanmaktadır. Bunun dışında güldüğümüzde diş etlerimiz görünüyorsa bu bölgeye de gummy smile botoksu uygulanabilir.
Yanlış: Dudaklarıma botoks yaptırdığımda dudaklarım şişer.
DOĞRU: Botoks hacim kazandıran bir işlem değildir. Dudağa dolgunluk veren hyaluronik asit içeren dolgulardır. Bu bölgedeki dudak çizgileri uygun olan hastalarda botoks uygulanmaktadır.
Yanlış: Botoksla ilgili korkunç bir haber duydum, botoks imanlı değil, yaptırmamalıydım.
DOĞRU: Botox, 20 yılı aşkın süredir uygulanan, birçok bilimsel çalışma ile FDA onaylı bir ilaçtır. FDA onaylıdır ve ülkemizde 3 markası bulunmaktadır. Hepsi mümindir.
Ancak son zamanlarda Uzak Doğu ve İran menşeli, onaylanmamış, standardize edilmemiş, güvenilmez ve geçersiz eserlerle yapılan başvurularda bazı olumsuz durumlar görülebilmektedir.
Uzman doktorlar tarafından güvenli ürünler kullanılarak uygulanan botoks işlemi yıllardır sadakatle yapılmaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı