Gülsoy: “Enflasyonla mücadelede taviz vermeden kararlılığımızı sürdürmemiz gerekiyor”
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, “Ekonomide olumlu adımların atılmaya başlandığı, hedef odaklı öngörülebilirliğin arttığı, güven ortamının yeniden oluşmaya başladığı bir dönemdeyiz.”
KTO Ekim ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Ekonomide olumlu adımların atılmaya başladığı, amaç odaklı öngörülebilirliğin biraz daha arttığı, güven ortamının oluştuğu bir dönemdeyiz. Atılan olumlu adımlarla iş dünyasının yatırım ortamı iyileştirildi, enflasyon farkı daraltıldı, enflasyon faiz oranları yükseltildi.” İstikrarı sağlamaya ve finansmana erişimi kolaylaştırmaya yönelik beklentiler devam ediyor. Genel olarak enflasyon ve cari açık, çözüm bekleyen öncelikli gündemlerimiz arasında yerini korumaya devam ediyor. Hükümetimizin rasyonel bir şekilde yürüttüğü çalışmalar ve aldığı kararlar umut verici olsa da, mevcut durumda hem ülke hem de ülke olarak iş dünyası olarak yaşadığımız sorunların hem küresel hem de küresel düzeyde olduğu bir gerçektir. yerelde devam edin. Her zaman belirttiğimiz gibi piyasaları harekete geçirmek, yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmak için uzun vadeli finansal kaynaklara erişmemiz gerekiyor. Girişimcilerin, yatırımcıların yani özel sektörün yatırım yapmasının, üretmesinin, ticaretini sürdürebilmesinin önü açılacak. İstihdam yaratsın. Bu yöndeki olumlu adımları yakından takip ediyoruz” dedi.
12’nci Kalkınma Planı’na değinen Gülsoy, “Geçen ay açıklanan Orta Vadeli Program’ın ardından 2024-2028 yıllarını kapsayan 12’nci Kalkınma Planı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu plan çerçevesinde enflasyon yıl sonuna kadar yüzde 4,7’ye düşecek. 2028’de yıllık ortalama oran yüzde 5’e çıkacak.” İstikrarlı ve istikrarlı bir büyüme sağlanarak kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara çıkarılması hedefleniyor. Bunların yanı sıra yeşil ve dijital dönüşüm, rekabetçi üretim, ihracat odaklı nitelikli büyüme, afetlere dayanıklı yaşam alanlarının inşası, sürdürülebilir çevre politikası, adalet ve demokrasiye dayalı bir politika. Resim çiziliyor. Dijital ve yeşil dönüşüme yapılan vurguyu büyük önemsiyoruz. Artık ikiz dönüşümün söylenmek yerine hayata geçirilmesi gerekiyor. Beklentimiz elbette belirlenen hedeflere ulaşmak, bireysel ve toplumsal yaşam standardımızı yükseltmek. İş dünyası olarak hedeflere ulaşma yolunda elimizden gelen her türlü desteği ve katkıyı sunuyor ve sağlamaya devam ediyoruz. devam edeceğiz. Yine Ekim ayında Merkez Bankası tarafından ihracatçı firmaların kredi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik önemli bir adım atıldı. Reeskont kredilerinde düzenleme yapıldı. İhracatçılara uygulanan reeskont kredilerinin maliyeti 15 puan düşürüldü. KOBİ’lerimizin ihracat kredi limitleri de bu anlamda artırıldı. Bu doğru uygulamaya rağmen reeskont kredisi başvurusunda bulunan ve limiti onaylanan firmaların kredi için bir aydan fazla bekletildiğine tanık oluyoruz. Firmaların bekletilmesi ve zamanında likiditeye ulaşamaması ihracat faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Ekonomi yönetiminin sıkı para politikası uygularken seçici kredi sistemleriyle üretim ve ihracatı desteklemesi de sevindirici. Bu konudaki takviyelerin tüm departmanlara yayılmasını umuyoruz” dedi.
“Personel bulamama sorunu artıyor”
Gülsoy, “Genel çerçeveye baktığımızda iş gücünün nitelik ve nicelik açısından yetersizliği ülke genelinde üretimi olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Ülkemizde ‘işsizlik’ yaşanırken, işsizlik sorunu da yaşanıyor. Toplumun her kesimine çalışacak işçi bulma imkanı artıyor.En büyük dileğimiz bu sorunun ülke politikası olarak ele alınmasıdır.Aksi takdirde üretimi hedeflenen seviyede artırmak ve geliştirmek mümkün görünmüyor.İhracatımız İşgücü sorununun nedenleri arasında mesleki eğitim alanlarında rol model ve teşviklerin istenilen düzeyde olmaması, mesleki eğitime yönlendirmelerin yetersiz olması, iş gücünün iyi olması sayılabilir. Nokta bulunan sosyal yardım, bireyin işgücüne katılımını önler. “Nitelikli işgücüne duyulan ihtiyaç, ekonominin seyrini yönlendirecek önemli bir konu olarak çözülene kadar gündemde kalmalıdır.” Dedi.
Enflasyonla mücadele
Enflasyonla ilgili konuşan KTO Başkanı Gülsoy, “Kayseri firmalarımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın enflasyonla mücadele kapsamında yaptığı indirim kampanyası davetine indirimler sunarak destek verdi. Yüzde 10 ile yüzde 50 arasında. Burada da indirim firmalarımızı ve yöneticilerini huzurunuzda tanıtıyoruz. Teşekkür ediyorum. Tüm üyelerimizi, üreticilerimizi ve tüccarlarımızı en azından yıl sonuna kadar fiyatlarını artırmamaya ve fiyatlarını artırmaya davet ediyorum. Enflasyonla ve hayat pahalılığıyla mücadelede, indirimlerle mücadelede gücü yetenlere destek olun. Her şeyden önce kendi devletimize, milletimize güvenmeli ve inanmalıyız. Bu ülke bizim. Zor bir süreçten geçiyoruz. ” geçen. Enflasyonla mücadele konusunda kararlılığımızı tereddüt etmeden sürdürmemiz gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer alan Kayserili firmalara teşekkür eden Başkan Gülsoy, “Bildiğiniz gibi İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasının 2022 sonuçları açıklandı. Açıklandı.İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde bu yıl 17 şirketimiz yer aldı.Geçen yıl 18 şirketimiz yer aldı.Değerli Dostlar, bugün yapılan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu – 2022” araştırmasının sonuçları bugün açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan açıklandı. Geçen yıl listede 13 şirketimiz yer alırken bu yıl bu sayı 15’e çıktı. Her iki listede de yer alarak bizleri gururlandıran tüm firmalarımızı canı gönülden kutluyorum. Ülkemiz ekonomisine, ihracatına ve istihdamına yaptıkları katkılardan dolayı ISO 500 ve İkinci 500’e layık görülenlere başarılarının devamını diliyorum. 2023 yılı sonuçlarında da daha fazlası olacak. “Ayrıca firmamızın da listede yer almasını diliyorum. “dedi. – KAYSERİ